Dělá vaše maminka váš den tím, že sní hrst namočených mandlí? Kromě mlsání těchto lahodných oříšků vám také příležitostně dopřeje masáž sladkým mandlovým olejem. Přemýšleli jste někdy proč? Protože matky vědí nejlépe! Mandle jsou nabité výživnými látkami, které vám udrží energii po celý den a zároveň zajistí přirozený lesk vaší pokožky a vlasů. Přečtěte si dále, abyste pochopili 10 přínosů mandlí založených na důkazech pro zdraví, vlasy a pokožku spolu s možnými vedlejšími účinky.

Dokonce i věda souhlasí s tím, že mandle nabízejí četné výhody pro zdraví a krásu díky mnoha vitamínům, minerálům a antioxidantům, které jsou v nich obsaženy. Není divu, proč jsou mandle oslavovány jako „superpotraviny“ a dokonce i jako „krále ořechů“!

Nutriční výhody mandlí:

Zde je nutriční profil mandlí na 100g porci:

  • Celkový počet kalorií – 575
  • Celkový obsah sacharidů – 21,7 g
  • Celkový tuk – 49,4 g
  • Bílkoviny – 21,2 g
  • Vitamin E – 131 % DV
  • Folát -12 % DV
  • Riboflavin – 60 % DV
  • Thiamin – 14 % DV
  • Vápník – 26 % DV
  • Mangan – 114 % DV
  • Měď – 50 % DV

Další důležité živiny – Omega-3 a 6 mastné kyseliny, Selen, Zinek, Draslík, Železo, Fosfor, Draslík atd.

Zdravotní přínosy mandlí založené na důkazech:

Níže je uvedeno 10 osvědčených způsobů použití mandlí (Badam Benefits) pro zdraví, vlasy a pokožku. Pojďme se na ně podívat.

1. Může podporovat zdravé srdce:

Mandle, pokud jsou konzumovány spolu s vyváženou stravou a aktivním životním stylem, mohou minimalizovat riziko srdečních onemocnění. Studie z roku 2018 ukazuje, že mandle mohou snížit hladinu LDL cholesterolu a zvýšit hladinu HDL v těle pro udržení zdravého srdce. Studie také uvádí, že mandle jsou bohaté na živiny, jako je vitamín E, draslík, hořčík atd., které mohou snížit zvýšené lipidy v krvi, aby se zabránilo kardiovaskulárním problémům, jako jsou blokády, infarkty, mrtvice atd.

2. Může regulovat hladinu cukru v krvi:

Čínská studie odhaluje, že mandle mohou snižovat hladinu glukózy v krvi, pokud jsou začleněny do diabetické diety. Je známo, že mandle mohou také snížit glykemický index jiných potravin konzumovaných spolu s nimi. Kromě toho byla konzumace mandlí spojena s nižšími hodnotami lipidového profilu u diabetických pacientů, což může vést ke snížení rizika srdečních problémů u pacientů s diabetem 2.

3. Výhody mandlí pro trávení:

Střevní flóra hraje klíčovou roli při podpoře lepšího trávení a rychlejšího vstřebávání živin z potravy. V nepřítomnosti těchto mikrobů bude náš trávicí systém nahodilý a povede k mnoha nemocem. Studie ukazuje, že konzumace mandlí může mít prebiotické účinky na žaludek, což může zvýšit střevní mikroflóru. U různých typů organismů byly pozorovány různé rychlosti růstu změnou způsobu, jakým byly mandle konzumovány (ve formě pasty, se slupkou, jemně nasekané) atd.

4. Může snížit hlad během jídla:

Pokud vás hlad uprostřed jídla nutí konzumovat hodně nezdravého jídla, je čas přidat do svého jídelníčku mandle, abyste ho potlačili. Britská studie provedená v roce 2019 ukazuje, že svačina se syrovými mandlemi byla účinná při potlačování chuti k jídlu ve srovnání s jinými typy vysoce kalorických potravin. Kromě zvýšení sytosti, mandle také vyživují vaše tělo bílkovinami, vlákninou a dalšími nezbytnými živinami, které tělo potřebuje.

5. Odstraňte poškození volnými radikály:

Volné radikály jsou vysoce reaktivní molekuly, které se spárují s jinými buňkami a poškozují je. Vyšší množství volných radikálů vede k oxidativnímu stresu, což je stav, který způsobuje vážné zdravotní poruchy včetně rakoviny. Studie ukazuje, že mandle jsou nabité antioxidanty, jako jsou polyfenoly a flavonoidy, které mohou neutralizovat škodlivé účinky volných radikálů, aby se zabránilo poškození buněk.

6. Může léčit anémii:

Anémie je způsobena nedostatkem železa, který postihuje děti i dospělé. Jedním ze způsobů, jak se s tímto stavem vypořádat, je zařadit do našeho každodenního jídelníčku dostatek potravin bohatých na železo. Podle článku zveřejněného na téma „Potravinové přístupy pro boj s nedostatkem železa.“ jsou mandle bohaté na železo a mikroživiny, které mohou pomoci při boji s anémií.

7. Může předcházet rakovině:

Pravidelná konzumace mandlí může snížit riziko rakoviny. Studie ukazuje, že mandle obsahují antioxidační vitamíny, jako je alfa-tokoferol a fenolické sloučeniny, které mají chemopreventivní vlastnosti. Je známo, že alfa-tokoferol, ve vodě rozpustná forma vitaminu E, může snížit výskyt rakoviny prostaty u mužů o 34 %. Pravidelná konzumace mandlí spolu s dalšími doplňky může minimalizovat riziko úmrtnosti související s rakovinou.

8. Může oddálit známky stárnutí pleti:

Mandle mají řadu výhod pro vaši pokožku. Tyto ořechy jsou nabité esenciálními mastnými kyselinami, jako jsou Omega-3 a Omega-6, které chrání pokožku před ztrátou lipidů a dodávají jí vláčnost. Studie také ukazuje, že pravidelná konzumace mandlí může snížit závažnost vrásek u starších žen. Místní aplikace mandlí ve formě pasty nebo oleje může odstranit suchost tím, že působí jako bariéra na kůži.

9. Může chránit pokožku před poškozením UV zářením:

Mandle jsou bohatým zdrojem vitamínu E, který má vlastnosti chránící před UV zářením. Studie z roku 2016 uvádí, že vitamín E funguje jako lapač volných radikálů, aby chránil pokožku před poškozením UV zářením. Je známo, že lokální aplikace mandlového oleje významně snižuje strukturální poškození kožních buněk v důsledku dlouhodobého pobytu na slunci spolu s oddálením rizika fotostárnutí. Můžete ho použít jako přírodní opalovací krém na pokožku, která vám navíc dodá dostatek výživy.

10. Výhody mandlí pro růst vlasů:

Pokud se chcete pochlubit lesklou a silnou hřívou, musíte mandle zařadit do svého každodenního jídelníčku. Mandle jsou bohaté na minerály, jako je zinek a hořčík, které mohou vyživovat vaše vlasové folikuly a posilovat je zevnitř. Kromě toho je mandlový olej nabitý esenciálními mastnými kyselinami, které pokrývají vaše vlasy, aby se zabránilo poškození a zvýšily pevnost v tahu. Vitamin E přítomný v tomto oleji může snížit vypadávání vlasů a dodat vlasům lesk.

Vedlejší účinky mandlí:

Podívejme se nyní na nepříznivé účinky mandlí:

  • Vyrážky, dýchací problémy a otoky u lidí s alergií na ořechy
  • Může snižovat vstřebávání živin (kvůli kyselině fytové v surových mandlích)
  • Může způsobit zažívací potíže a žaludeční potíže
  • To může vést k nárůstu hmotnosti
  • Může způsobit předávkování vitaminem E
  • Hořké mandle mohou způsobit otravu kyanidem