Zelený čaj nabízí pro naše tělo velké množství zdravotních výhod. Vyrábí se z listů rostliny Camellia Sinensis a na rozdíl od černého čaje nebo čaje oolong není oxidován. Přirozeně se vyskytující antioxidanty v zeleném čaji lze také posílit přidáním citronu, který má mnoho životně důležitých živin. Zelený čaj s citronem je úžasný elixír, který je nízkokalorický a bohatý na výživu. Zejména pro ty, kteří hledají rychlejší výsledky hubnutí, může být tento nápoj velkým přínosem. Pojďme se dozvědět více o nejlepších zdravotních přínosech zeleného čaje s citronem a také o receptu na jeho přípravu.

Je pro vás zelený čaj s citronem dobrý?

Zelený čaj, jak všichni víme, se nazývá „tekuté zlato“ pro četné zdravotní výhody, které nabízí. Je nabitý antioxidanty, flavonoidy a dalšími fytonutrienty, které prokazatelně bojují proti mnoha nemocem včetně rakoviny. Přidání čerstvé citronové šťávy do tohoto nápoje může zdvojnásobit jeho léčivé vlastnosti spolu se zvýrazněním chuti. Zelený čaj a citron společně tvoří nápoj s vitamínem C, který má protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti, které vám pomohou vyhnout se lékům!

Jak připravit zelený čaj s citronem?

Nejjednodušší způsob, jak konzumovat tento nápoj, je rozhodnout se pro sáčky zeleného čaje s citronovou příchutí. Tyto sáčky však obsahují umělé prvky, které se kvalitou a chutí nevyrovnají přírodním surovinám. Pojďme se podívat, jak si doma připravit zelený čaj s citronem:

Věci, které budete potřebovat:

  • Sáček zeleného čaje – 1
  • Citronová šťáva – 1 polévková lžíce
  • Voda – 1 šálek

Proces:

  • V nádobě ohřejte trochu vody.
  • Vložte sáček čaje do šálku a zalijte horkou vodou.
  • Počkejte 2-3 minuty, než se čaj vsákne dovnitř.
  • Nyní do tohoto nápoje přidejte trochu citronové šťávy.
  • Podávejte horké.

Návrh na podávání: Můžete přidat trochu medu, abyste snížili kyselost a dodali nápoji přirozenou sladkost.

Zdravotní přínosy zeleného čaje a citronu založené na výzkumu:

Zde je 14 úžasných výhod pití zeleného čaje a citronu. Pojďme se na ně podívat.

1. Pomáhá při trávení:

Citrusová šťáva vyplavuje antioxidanty ze zeleného čaje a činí je lépe přístupnými pro vaše tělo, aby je vstřebalo. Katechiny, které upřednostňují kyselé prostředí žaludku, se v extra zásadité situaci tenkého a tlustého střeva změní na zničené, kdekoli dochází k absorpci živin. Citronová šťáva může zvýšit počet katechinů, které vaše tělo odebírá ze zeleného čaje, až šestkrát. Sloučeniny v čaji mohou zpomalit asimilaci železa z potravin ve vaší stravě, konzumujte zelený čaj s citronem, abyste snížili účinek.

2. Snižte vlastnosti diabetu:

To pomáhá snížit poškození ledvin, ke kterému dochází v důsledku vlastnosti diabetu. Vysoká hladina zinku v zázvoru hraje hlavní roli při produkci a sekreci inzulínu. Je to inzulín, který kontroluje hladinu cukru v krvi a udržuje cukrovku pod kontrolou. Antioxidanty přítomné v nápoji mohou čelit dalším škodlivým účinkům cukrovky, jako je krevní tlak, srdeční problémy a tak dále.

3. Pomoc při hubnutí:

Každý ví, že výhody zeleného čaje a citronu na hubnutí jsou osvědčeným přírodním řešením. Tento nápoj má schopnost spalovat tuky a nabídnout zrychlení metabolismu . Zatímco zelený čaj zjevně obsahuje EGCG a kofein, dodatečný stupeň energie a přísun bdělosti čajem může být cenný pro udržení energetické hladiny po celý den. Citrony obsahují pektinovou vlákninu, která pomáhá bojovat s touhou po hladu.

4. Nejlepší pro pleť a skvělé vlasy:

Zelený citronový čaj je bohatý na antioxidanty a vitamíny, které jsou cenné pro ideální pleť, vlasy i zdraví. Antiseptické a antibakteriální vlastnosti chrání vaši pokožku před infekcemi. Vitamin A s C bojuje proti tvorbě DHT v pokožce hlavy, což zase aktivuje růst vlasů. Hladká, zářící pokožka a lesklé vlasy jsou jednou z mnoha výhod zeleného čaje s citronem pro pokožku a vlasy.

5. Rychlé hojení ran:

Citrony jsou vynikajícím základem vitamínu C, který dokáže léčit rány a chránit sílu kostí a zubů. Bioflavonoidy přítomné v citronech zabraňují růstu a rozptylu rakovinných buněk. Antioxidanty v citronech pomáhají snižovat záněty a příznaky artritidy.

6. Bojuje s rakovinou:

Když si do zeleného čaje vymačkáte citronovou šťávu, můžete spolu s chutí přidat zdraví prospěšné látky. Sečteno, citrony obsahují fytochemikálii, která opravňuje limonen, který může bojovat proti rakovině. Antioxidanty plus EGCG jsou přirozeně se vyskytující prvky, které chrání buňky vašeho těla před poškozením ekologickými toxiny a volnými radikály.

7. Vyrovnat úrovně PH:

Citrony obsahují jak citronovou, tak kyselinu askorbovou, křehké kyseliny jednoduše metabolizované z těla umožňují minerální látce citronů pomoci alkalizovat krev. Pití zeleného čaje s citronovou vodou pomáhá při odstraňování obecné kyselosti v těle, počítá kyselinu močovou v kloubech, která je jednou z primárních příčin bolesti a zánětu.

8. Čistí váš systém / je diuretikum:

Zelený čaj s citronovou šťávou pomáhá částečně vyprat přebytečné látky, protože citrony zvyšují močení v těle. Kyselina citronová v citronech pomáhá využívat funkci enzymů, které stimulují játra a navíc napomáhají detoxikaci.

9. Dobré pro zdraví jater:

Citron pomáhá při obnově přirozeného pH těla a také čistí játra. To přispívá k tomu, že játra produkují více žluči, která pomáhá trávení. Také určité antioxidanty přítomné v nápoji, jako je EGCG, EGC atd., působí tak, že snižují poškození buněk způsobené oxidací. Pravidelná konzumace tohoto nápoje může opravit poškozené jaterní buňky a podpořit čerstvý růst.

10. Zadržování antioxidantů v těle:

Párování zeleného čaje s citronem má více zdravotních výhod, než tomu bylo dříve. Studie ukazuje, že přidání citronové šťávy do vašeho šálku zeleného čaje skutečně pomáhá udržet jedinečné antioxidanty, a to i po simulovaném trávení. Citron způsobuje, že 80 % katechinů zeleného čaje zůstává v těle. Katechiny jsou hlavní zdravou sloučeninou obsaženou v čaji, která snižuje riziko rakoviny, infarktu a dalších onemocnění. Ale bohužel, střeva nejsou schopna vše správně vstřebat. Vitamin C v citronu zabraňuje degradaci katechinů ve střevech, protože citronové šťávy mají na organismus stabilizační účinek.

11. Zvýšené BMR:

Všichni jsme slyšeli, že samotný zelený čaj zvyšuje základní rychlost metabolismu o 4 % za den. V součtu to představuje asi 70 spálených kalorií denně navíc. Vypití 3-4 šálků kyselého zeleného čaje za celý den však nemusí vyhovovat chuťovým buňkám každého. Udělejte si čaj ledový a přidejte do něj citronovou šťávu. Vyrobí vám vlastní zdravý sodový nápoj, který bude chutný a jeho pití vám pomůže zvýšit BMR.

12. Léčba nachlazení a chřipky:

Citrony jsou plné vitamínu C, který podporuje imunitní systém organismu. Zelený čaj je plný antioxidantů, které pomáhají budovat silný imunitní systém. Citronová šťáva je také známá tím, že odhání účinky nachlazení a kašle ze systému. Přimíchání citronu do zeleného čaje tak nejen redukuje chřipku, ale také pomáhá vybudovat silnou odolnost proti nepříjemnému nachlazení. Tato směs vám pomůže, abyste se brzy uzdravili, pokud se nachladíte.

13. Prevence srdečních chorob:

Zelený čaj je něco, co je samozřejmé, je přínosem pro zdraví. Pro účinné a požadované výsledky je třeba znát správné dávky, které je třeba denně užívat. Tento nápoj je zvláště dobrý pro zdraví srdce, protože spaluje hladinu cholesterolu, který blokuje tepny. Lidem s chronickými zdravotními onemocněními se doporučuje konzumovat tento nápoj pravidelně.

14. Posílený imunitní systém:

Jednou z důležitých výhod pití citronového zeleného čaje je posílení imunitního systému. Tento nápoj je bohatý na vitamín C a chrání tělo před mikroby způsobujícími onemocnění a pomáhá tělu bránit se bez antibiotik. Pravidelnou konzumací tohoto nápoje budete mít menší riziko, že budete náchylní k infekcím.

Vedlejší účinky zeleného čaje s citronem:

Přestože je tento nápoj vašemu zdraví docela prospěšný, jeho nadměrná konzumace může vést k mnoha zdravotním komplikacím. Následují některé z běžně prožívaných vedlejších účinků citronově zeleného čaje.

  • Pálení srdce
  • Kyselost
  • Špatné trávení
  • Uvolněná stolice
  • Ztráta chuti k jídlu
  • Vředy
  • Pocit pálení v krku
  • Poruchy krvácení
  • Nedostatek železa